Müügile jõudis Viljandi Jaani kiriku postmark – Kirikufond
Müügile jõudis Viljandi Jaani kiriku postmark

Müügile jõudis Viljandi Jaani kiriku postmark

Tänasest on Omniva postkontorites, pakipunktides ja e-poes müügil uus, Eesti kirikute margisarjas ilmunud postmark, millel on kujutatud Viljandi Jaani kirikut. Postmargi kujundas Riho Luuse.

Uus mark valmis Kirikufondi, Omniva ja Viljandi Jaani koguduse koostöös. Selle tiraaž on 18 000 ja hind 1.30. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinna Kaubamaja postkontoris.

„Jaani kirik on ligi seitsme ja poole sajandi pikkuse ajalooga hansalinnas Viljandis mitte ainult kõige vanem pühakoda, vaid ka kõige vanem hoone, mis tegutseb tänase päevani oma algsetes funktsioonides,“ ütles Viljandi praostkonna praost Marko Tiitus ja lisas, et kirik rajati ajavahemikus 1466–1472 koos Püha Frantsiskuse ordu reformitud haru kloostriga. „Kirik on ajaloo keerdkäikudes püsima jäänud ning varemetest ikka ja jälle üles ehitatud.”

Tiituse sõnul olid Frantsisklaste ordu ideaalideks kasinus ja lihtsus, millest lähtuvalt pidi kirik olema tagasihoidlik ja võlvimata. „Jaani kiriku maavillane ja talupoeglik lihtsus sobib hästi eestlaste vaimsusega.”

Käesolev postmark jätkab traditsiooni, mis sai alguse juba 1993. aastal, kui ilmus esimene Eesti kirikut kujutav mark.

2024. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki tähistamaks olulisi teemasid ja väärikaid sündmusi meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.

Viljandi Jaani kirikut kujutav postmark: https://pood.omniva.ee/et/margid-eestisse/4505-viljandi-jaani-kirik.html